Főleg Erdélyben divatos kenyérrevaló, ott vineta néven ismert. Ez az egyetlen tökféléből készült étel, amit szívesen megeszek. Ennek az az oka, hogy a padlizsánnak tényleg van íze.
A padlizsánokat betesszük a sütőbe egyben és 180 fokon hozzávetőlegesen egy órán át sütjük. Az időt úgy elosztva, hogy félidőben egyszer meg kell fordítani. Ettől összeesik, belülről megpuhul és egy kicsit karamellizálódik is a benne lévő cukortartalom, amitől enyhén füstös ízt kap. Így kell kinéznie a művelet végén:
Óvatosan fel kell bontani a héját, egy vágódeszkára kikaparni, különös tekintettel a héj belső oldalán megragadt tartalomra. Ha kész, egy éles késsel közepesen apró darabokra kell vágni, egy tálba bele.
Utána apróra vágott kis fej lilahagyma, bors, só, két evőkanál majonéz, két evőkanál görög joghurt, egy teáskanál mustár.
Fogyasztás előtt érdemes lehűteni. Az élvezeti értékét nagyban fokozza, ha faszénparázson sütöd meg a padlizsánt.
Jó étvágyat!