Az a jó ebben a receptben, hogy egyszerű, gyorsan elkészíthető és finom. Ha gomba, akkor inkább rántva vagy gombasalátának igazán jó szerintem, de paradicsom (gombasalátához) és idő (rántott gombafej) híján erre a verzióra került a sor.
A puliszkával kezdem első körben. Nem kell hozzá más, mint kukoricadara só és víz. A vizet felforralom két csipet sóval és mikor forr, beleszórom a kukoricadarát. Folyamatosan kevergetni kell, mert hamar elkezdi a vizet magába szívni. Én kis méretű habverőt használtam ehhez. A mennyiségeknél a víz szintje határozza meg, mennyi készül belőle. Darából úgy szoktam, hogy éppen érezni lehessen a kavaróeszközzel, hogy sűrűsödik. Kb 2 perc után sűrű massza lesz, további egy percig még kavargatni kell aztán le lehet szedni a tűzről. Akkor jó, ha nincs túl nagy ellenállás a habverő mozgatásakor.
A gombapaprikáshoz:
- 0,5 kg gomba
- 2 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál tejföl
- 1 evőkanál liszt
- 2 teáskanál pirospaprika
- só
- bors
A hagymát apróra vágom, üvegesre párolom egy kevés olajon. Fazék tűzről le, pirospaprika bele. Utána jöhet a gomba, rá a só, majd kb 1 dl víz. 10 percig fedő alatt főzni kell, majd fedő nélkül, amíg a víz nagy része elpárolog. A tejföllel összekeverem a lisztet egy tálba, majd egy merőkanállal egy jó adagot kell tenni az bele, alapos elkeverés után pedig bele a fazékba. Még két perc és kész.
Jó étvágyat hozzá!